top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJSZ Metal Art

Van pizzabakker tot 'metal art' kunstenaar

DEN BOSCH/CROMVOIRT - Jarenlang bakte Janika Szilvasi (57) pizza’s in de Bossche binnenstad. Nu last hij in zijn schuurtje in Cromvoirt ‘m6-boutjes’ aan elkaar en maakt er indrukwekkende kunstwerken van (bron: Brabants Dagblad, bd.nl).


© Roy Lazet

De levensgrote ‘Big Five of Africa’ gemaakt met zo’n 50.000 boutjes zijn ware eyecatchers. Tot en met 26 augustus vullen ze de expositieruimte van het Kruithuis in Den Bosch. Ruim een week geleden werd de eerste expositie van 'metal art' kunstenaar Szilvasi geopend. Naast de reusachtige buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant ook verschillende paarden en kleinere werken als locomotieven en motoren.


Vanwege de grote belangstelling is nu al besloten de werken drie weken langer ten toon te stellen. ,,Ik ben geen bekende in de kunstwereld en ook niet academisch geschoold", bekent Szilvasi, een geboren en getogen Bosschenaar, van Hongaarse afkomst en al zo'n vijftien jaar woonachtig in Cromvoirt. ,,Omdat het niet heel gangbaar is wat ik doe, was het Kruithuis in het begin een beetje afhoudend maar gelukkig hebben ze me tocht een kans gegeven en daar hebben ze geen spijt van."


Szilvasi blijkt een alleskunner én een echte autodidact. Hij was jaren beroepsmilitair, ventte met brood en bakte pizza's. Tot 2001 was hij eigenaar van pizzeria La Lindcia aan de Snellestraat. ,,Ik wist niet eens hoe een bol pizzadeeg eruit zag maar binnen een paar weken maakte ik alles zelf", blikt hij terug. ,,Ik denk altijd wat een ander kan, kan ik ook. Ik kan het in ieder geval leren!"


Dat dacht hij ook toen hij tijdens een rondreis door Azië, zijn zaak had hij verkocht, iemand in een klein schuurtje poppetjes en bootjes zag lassen van restjes metaal. ,,Van niets iets maken werd mijn hobby. Ik had nog nooit een lasapparaat in mijn handen gehad."


M6-boutjes (6 mm dik) werd zijn basismateriaal. Het overige metaal haalde hij bij Brouwer Metaal in Vught in ruil voor een doos appelflappen of bij kringloopwinkels. ,,Voor de manen van de leeuw heb ik wel 1200 vorken gebruikt." Zelfs de teugels en het hoofdstel van twee paarden, op een afstand lijken ze toch echt van leer, zijn van metaal. Door dat een beetje te laten roesten hebben ze een bruine kleur gekregen. Hoe doet hij dat toch allemaal? ,,Ik heb eigenlijk geen idee", zegt hij. ,,Ik gebruik geen mal, ik zie de lijnen in mijn hoofd. Ik heb wel altijd een behoorlijk technisch inzicht gehad. En als het niet naar mijn zin is, slijp ik er gewoon weer een stukje vanaf."


Dat deed hij ook bij de levensgrote kop van een olifant, onderdeel van zijn pronkstuk 'Big Five of Africa’. ,,Die wilde ik per se in deze nis hangen", wijst hij naar de bewuste plek in het Kruithuis. ,,Maar de nis is 1.71 meter en mijn olifant was 1.73 meter dus heb ik de avond voor de expositie nog staan slijpen."

De Cromvoirtenaar is overweldigd door de belangstelling voor zijn 'metal art'. ,,Dit is echt kicken. Een expositie met een 'wauw-factor'. Mijn wens om mijn werk van de afgelopen tien jaar een keer te exposeren is vervuld. Misschien dat ik nog op een andere plek ga exposeren maar daarna wil ik weer snel mijn schuurtje in."   


(bron: Brabants Dagblad, bd.nl Miranda van Houtum 27-07-18)

24 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page